Alkoholinspektionen

Alkoholinspektionen

En blogg om Alkoholinspektionen

Menu

Examination av serveringstillståndshavare och serveringspersonal

FRÅGEBANK

Nedanstående frågor kan användas vid examination eller kontroll av
kunskaper avseende alkohollagens kunskapskrav för
serveringstillståndshavare och serveringspersonal.
Frågorna är ordnade efter alkohollagens kapitelindelning och den första
siffran i frågans nummer anger det kapitel som frågan i huvudsak kan
hänföras till. Frågor vars nummer börjar på A (i slutet av frågebanken)
är av allmän karaktär.
Alkoholinspektionen tar tacksamt emot synpunkter och förslag på
ytterligare frågor på:
Fax 08 – 454 71 22 eller
e-post info@alkoholinspektionen.se
1.1 Alkoholdrycker delas upp i fyra olika slag i alkohollagen.
Vilka?
1.1 Svar: Öl, starköl, vin och spritdrycker. Se 1 kap 4-6 §§.
1.2 Vad är den högsta tillåtna alkoholhalten för
a) Öl
b) Vin
c) Lättdryck
1.2 Svar: a) 3,5 vol % b) 22 vol % c) 2,25 vol %
Se 1 kap 4-6 §§.
1.3 Vilket mått används i alkohollagen för att ange alkoholhalt?
a) Viktprocent
b) Volymprocent
1.3 Svar: Volymprocent
1.4 Vilket slag av alkoholdryck är likör med en alkoholhalt av 21
vol%?
1.4 Svar: Spritdryck. Se 1 kap 4-6 §§
1.5 Förklara vad som avses med:
a) Försäljning
b) Servering
c) Detaljhandel
d) Partihandel
1.5 Svar:
a) Tillhandahålla dryck mot ersättning
b) Försäljning till konsument för förtäring på stället.
c) Försäljning till konsument som inte skall förtära drycken på
försäljningsstället.
d) Försäljning som inte riktar sig till slutkonsument, t.ex. försäljning
från partihandlare till restaurang.
Se 1 kap 8 §
.
1.6 Irish coffee är en blandning av kaffe och whisky.
Vilket slag av alkoholdryck är det?
1.6 Svar: Spritdryck
1.7 Irish coffee är en blandning av kaffe och whisky.
Vilken typ av tillstånd krävs för att ha rätt att servera denna
dryck?
1.7 Svar: Serveringstillstånd för spritdrycker.
1:8 Du har tillstånd att servera starköl och vin. Får du servera
Irish coffee som du blandat i sådan proportion mellan kaffe
och whisky att
alkoholhalten uppgår till a) 2 vol%? b) 4 vol%? c) 24 vol%?
1.8 Svar: Inget alternativ är tillåtet Irish coffe är en spritdryck oavsett
alkoholhalt eftersom det i drycken ingår en spritdryck. Se 1 kap 2 – 4
§§
1.9 Vad för slags dryck är s.k. alkoholläsk som tillverkats på så
sätt att ojäst läskedryck blandats med sprit varvid
alkoholhalten överstiger 2,25 vol %?
1.9 Svar: Spritdryck. Se 1 kap 2 – 4 §§
3.1 Du vägrar servera kraftigt påverkad gäst ytterligare
alkoholdrycker men bjuder på en läsk. Har du i alla avseende
gjort rätt.?
3.1 Svar: Nej, gästen skall avvisas från restaurangen. Se 3 kap 4 §.
3.2 Den som tar befattning med försäljning av alkoholdrycker är
skyldig att se till att det på försäljningsstället råder
nykterhet.
a) Förklara vad som avses med begreppet nykterhet.
b) Vad gör du om det inte råder nykterhet på din restaurang.
3.2 Svar: a) Kunderna får inte vara märkbart påverkade av alkohol.
b) Avhyser de personer som är onyktra.
Se 3 kap 4 och 8 §§
3.3 Beskriv vad du skall göra om oordning uppstår på din
restaurang där du serverar alkoholdrycker.
3.3 Svar: Exempel härpå är att tala gästerna tillrätta, avvisa dem eller
utrymma restaurangen. Se 3 kap 4 § och Alkoholinspektionens
kommentarer.
3.4 Beskriv hur du ser på en gäst att han är märkbart påverkad.
3.4 Svar: Exempel härpå är att han har svårigheter att kontrollera sitt tal
och uppträdande i övrigt, blir störande, somnar vid bordet eller
raglar. Se Alkoholinspektionens kommentarer till 3 kap 4 §.
3.5 Finns det i alkohollagen någon bestämmelse om
personalens ålder vid servering av alkoholdrycker.
3.5 Svar.Nej.
3.6 Redogör för vad som gäller för lättdrycker som alternativ till
alkoholdrycker på restaurang.
3.6 Svar: Lättdryck skall finnas i tillfredsställande urval och omfattning.
Se 3 kap 6 § och Alkoholinspektionens allmännaråd.
3.7 Ge exempel på när en gäst skall vägras servering av
alkoholdrycker?
3.7 Svar: Följande huvudfall finns: om gästen är under 18 år, märkbart
påverkad av alkohol, om det kan befaras att han kommer att
överlämna drycken till annan person som inte får serveras
alkoholdrycker.
3.8 Ge exempel på när en gäst skall vägras tillträde till
restaurangen?
3.8 Svar: Huvudfallen är följande: om gästen är märkbart påverkad av
alkohol eller uppträder störande. Se 3 kap 4 och 8 §§.
3.9 Ge exempel på när en gäst skall avhysas från restaurangen?
3.9 Svar: Huvudfallen är följande: om gästen är märkbart påverkad av
alkohol eller uppträder störande. Se 3 kap 4 och 8 §§.
3.10 Hur gamal måste man vara för att kunna få
serveringstillstånd?
3.10 Svar: 18 år.
3.11 Hur gamal måste man vara för att få bedriva servering av öl
(II)?
3.11 Svar: 18 år.
3.12 Finns det i alkohollagen någon nedre åldersgräns för den
personal som arbetar med servering av alkoholdrycker på
restaurang?
3.12 Svar: Nej.
3.13 Hur gammal måste en gäst minst vara för att du ska få
servera honom alkoholdryck?
3.13 Svar: 18 år. Se 3 kap 8 §
3.14 En förälder vill bjuda sin 17 årige son på vin till maten på din
restaurang. Vad gör du?
3.14 Svar: Nekar servering till sonen eftersom han inte fyllt 18 år. Se 3
kap 8 §
3.15 Du har en restaurang med serverings- och danstillstånd.
Polisen har bestämt att du skall ha en ordningsvakt. Du
meddelar ordningsvakten att ingen gäst som är yngre än 18
år får släppas in. Trots detta kommer några sjuttonåringar in
och blir när du befinner dig i köket och utan din vetskap
serverade starköl. Redogör för om någon kan straffas för
detta och om det kan finnas skäl för att återkalla ditt
serveringstillstånd.
3.15 Svar: En servitör får aldrig lämna ut alkoholdrycker till underåriga.
Se 3 kap 8 §. Sådan utlämning av alkoholdryck är också
straffbelagt. Se 10 kap 7 §. Som tillståndshavare har du det yttersta
ansvaret varför tillståndet kan komma att återkallas. Se 7 kap 19 §.
3:16 Du serverar en berusad gäst starköl. Kan du straffas för
detta? Kan serveringstillståndet återkallas?
3:16 Svar: Eftersom du brutit mot 3 kap 8 § kan du straffas enligt 10 kap
7 § och tillståndet kan komma att återkallas enligt 7 kap 19 §.
4.1 Du har haft en restaurang med serveringstillstånd och nu
lagt ner verksamheten. Hur får du förfara med det lager av
spritdrycker, vin och starköl som finns kvar?
4.1 Svar: Dryckerna får säljas till den som har tillverknings- eller
partihandelstillstånd för de aktuella dryckerna samt till
Systembolaget. Se 4 kap 6 §.
4.2 Du har ett serveringstillstånd och skall sälja din restaurang.
Köparen är villig att förutom inredningen även köpa ditt lager
av starköl, vin och spritdrycker. Får du under något
förhållande sälja det till köparen av restaurangen.
4.2 Svar: Ja men först då köparen fått serveringstillstånd på
restaurangen för de aktuella dryckerna. Se 4 kap 6 §.
4.3 Kommunen har återkallat ditt serveringstillstånd. Du måste
göra dig av med ditt lager av starköl, vin och spritdrycker.
Till vem får du sälja det?
4.3 Svar: Till den som har tillverknings- eller partihandelstillstånd för
varorna samt till Systembolaget. Se 4 kap 6 §.
6.1 Vilka drycker får serveras efter serveringstiden utgång?
6.1 Svar: Lättdrycker.
6.2 När skall restaurang med serveringstillstånd senast vara
utrymd?
6.2 Svar: Senast 30 min efter serveringstidens slut. Se 6 kap 4 §.
6.3 Mellan vilka klockslag får normalt starköl, vin och
spritdrycker serveras?
6.3 Svar: Mellan kl 11 och 01. Se 6 kap 4 §.
6.4 Från vilket klockslag får spritdrycker, vin och starköl normalt
serveras?
6.4 Svar: Från kl 11.00. Se 6 kap 4 §.
6.5 På din restaurang får enligt tillståndet alkoholdrycker
serveras längst till klockan 23.00. När skall restaurangen
senast vara utrymd?
6.5 Svar: Kl 23.30. Se 6 kap 4 §.
6.6 Från vilket klockslag får öl (II) normalt serveras?
6.6 Svar: Från kl 07.00. Se 6 kap 4 §.
6.7 Du vill efter den i alkohollagen fastställda utrymningstiden
öppna restaurangen för alkoholfri servering. Hur länge bör
du vänta innan du öppnar igen.
6.7 Svar: Minst en timme. Se Alkoholinspektionens allmänna råd till 6
kap 4 §.
6:8 Vilka av följande påståenden är riktiga?
När sluttiden för servering av alkoholdrycker inträtt
a) Får alkoholdrycker serveras längst 30 minuter därefter.
b) Kan lättdrycker serveras utan någon tidsbegränsning.
c) Kan gästerna utan tidsbegränsning stanna kvar tills de
druckit upp sina drycker.
d) Får inga gäster vara kvar längre än 30 minuter därefter.
e) Får restaurangpersonalen, sedan samtliga gäster lämnat
restaurangen, serveras alkoholdrycker.
f) Får gästerna stanna högst en halv timme för att dricka upp
sina drycker.
g) Får alkoholdrycker inte serveras därefter.
h) Kan lättdrycker serveras längst 30 minuter därefter.
i) Får inga drycker serveras därefter.
6:8 Svar a) Fel b) Fel c) Fel d) Rätt e)Fel f) Rätt g) Rätt h)Rätt i) Fel
6.9 Vad krävs av en person som utses att vara
serveringsansvarig.
6.9 Svar: Han skall vara lämplig vilket bl.a. innebär att han skall ha
tillräcklig kunskap om alkohollagstiftningen. Se 6 kap 3 § och
Alkoholinspektionens allmänna råd.
6.10 Vem utser serveringsansvarig person?
6.10 Svar: Tillståndshavaren. Se 6 kap 3 §.
6.11 Vad skall tillståndshavaren göra sedan han utsett
serveringsansvarig person?
6.11 Svar: Anmäla till tillståndsmyndigheten vem som utsetts samt
informera personen i fråga. Se 6 kap 3 §
6.12 Personer som arbetar på restaurang med serveringstillstånd
skall normalt vara anställda av tillståndshavaren. Vilka av
nedanstående kategorier omfattas alltid av denna regel?
a) Servitörer/servitriser
b) Kockar och kallskänkor
c) Diskare
d) Ordningsvakter
e) Garderobiärer
f) Trubadur
6.12 Svar: a),b),c) Se 6 kap 3 § och Alkoholinspektionens kommentarer.
6.13 Vilka regler gäller vid prissättning på alkoholdrycker vid
servering till allmänheten.
6.13 Svar: Priset får inte understiga inköpspriset med skäligt tillägg för
hanteringskostnader (tilläget ska vara minst 25 %). Priset skall även
sättas så att det ej främjar konsumtion av starkare drycker. Se 6
kap 6 § och Alkoholinspektionens allmänna råd.
6.14 När skall tillståndshavaren eller serveringsansvarig finnas på
plats på serveringsstället?
6.14 Svar: Under hela serveringstiden skall någon av dessa finnas på
serveringsstället. Se 6 kap 3 § och Alkoholinspektionens allmänna
råd.
6.15 Om en restaurang har mat för avhämtning får då även
alkoholdryck köpas till den maten och i så fall vilket/vilka
slag av alkoholdryck.
6.15 Svar: Ja men endast öl (II). Se 5 kap 6 § och 6 kap 8 § samt
Alkoholinspektionens kommentarer till dessa bestämmelser.
6.16 Redogör för vad som gäller om en gäst abonnerar en
restaurang och vill ta med sig eget vin till maten.
6.16 Svar: Gäst får inte ta med eget vin för förtäring. Se 6 kap 9 §.
6.17 Ange vilka påståenden är riktiga respektive felaktiga:
Du får
a) Strax innan serveringstiden är slut fråga om gästen
önskar något mer innan restaurangen stänger.
b) Fråga om gäst som beställt lättöl inte hellre vill ha en
starköl.
c) Rekommendera ett speciellt märke till en gäst som vill ha
gin.
d) Upplysa gästerna om att spritkassan strax stänger.
6.17 Svar: a)Rätt b) Fel c) Rätt d) Rätt
Se 6 kap 7 § och Alkoholinspektionens kommentarer.
6.18 Vilka drycker kan en restauranggäst få köpa på restaurangen
och medföra därifrån.
6.18 Svar: Öl (II) samt lättdryck. Se 5 kap 6 § och 6 kap 8 §.
6.19 En gäst som till maten beställt in en helflaska vin dricker upp
hälften. Han vill ta med sig restan när han går. Redogör för
vilka regler som gäller.
6.19 Svar: Spritdrycker, vin och starköl som inköpts på restaurangen får
inte medföras därifrån. Se 6 kap 8 §.
6.20 Du har en restaurang med tillstånd att servera bl.a.
spritdrycker. Kollegan på en grannrestaurang som har
likadant serveringstillstånd som du har en kväll fått slut på
cognac och öl. Han vänder sig till dig för att få köpa en
flaska cognac och en back öl (II). Vilka regler gäller?
6.20 Svar: Cognac får inte säljas eftersom det fordras
partihandelstillstånd för detta. Öl (II) får däremot säljas.
6.21 Du har varit i Frankrike och köpt en låda armagnac. På din
restaurang får du servera alla slag av alkoholdrycker. Får du
servera den inköpta armagnacenpå restaurangen?
6.21 Svar: Inköp till rörelsen får göras endast från den som har
partihandelsrätt. Se 6 kap 5 §.
6.22 Ett större sällskap vill fira en högtidsdag på din restaurang
där du har tillstånd att servera vin. Till maten vill de dricka
ett vin som inte finns att köpa i Sverige men som införts till
landet av sällskapet. Sällskapet önskar att du mot viss
betalning serverar deras vin. Hur förfar du?
6.22 Svar: Nekar att servera sällskapets vin. Se 6 kap 5 § och 6 kap 9 §.
6.23 Du har serveringstillstånd. Får du eller din personal för eget
bruk ta med er vin från restaurangen.
6.23 Svar: Nej, det är inte tillåtet, varken för tillståndshavaren eller
personal. Se 6 kap 8 §.
6.24 Du har tillstånd att servera starköl och vin. Till torsdagens
ärtsoppa bjuder du de gäster som så önskar på ett litet glas
punsch. Kommentera förfarandet.
6.24 Svar: Det är inte tillåtet att bjuda på alkoholdrycker. Se 3 kap. 5 §.
Det är heller inte tillåtet att vare sig förvara eller förtära punsch, som
är en spritdryck, på restaurangen. Se 6 kap 9 §.
7.1 Redogör för vad du skall iaktta enligt alkohollagen när du
skall inrätta en drinkbar.
7.1 Svar: Drinkbaren skall vara en mindre väsentlig del av
serveringsstället och ligga i anslutning till matssalen. Se 7 kap 8 §.
Förändringen skall anmälas till tillståndsmyndigheten. Se 8 kap 3 §.
7.2 Vilka lokaler och utrymmen omfattas av begreppet
a) serveringsställe, b) serveringslokal.
7.2 Svar:
a) Samtliga lokaler d.v.s. serveringslokal, kök, förråd, kontor m.m.
som tillhör rörelsen och ligger i anslutning till den.
b) Den lokal, del av serveringsstället, som tillståndsmyndigheten
godkänt för servering.
7.3 Du har fått ett serveringstillstånd avseende servering till
allmänheten. En tid därefter säljer du all utrustning som
används för matlagning. Maten du hädanefter serverar köper
du från ett närbeläget storkök.
a) Kan ditt serveringstillstånd ifrågasättas och i så fall på
vilken grund?
b) Du har blivit restförd vid fem tillfällen för skatter och
avgifter på totalt 100 000 kr. Kan ditt serveringstillstånd
ifrågasättas och i så fall på vilken grund?
7.3 Svar:
a) Ja, för att en restaurang ska få bedriva servering till allmänheten
krävs det bland annat att det finns ett utrustat kök. Se 7 kap 8 och 9
§§
b) Ja, förutsättning för ett tillstånd är att man är ekonomiskt
skötsam. Se 7 kap 7 och 19 §§ och Alkoholinspektionens
kommentarer till dessa.
7.4 Vad händer med serveringstillståndet om du försätts i
konkurs?
7.4 Svar: Det upphör att gälla omedelbart. Se 7:17.
7.5 När skall tillståndshavare som försatts i konkurs upphöra
med den tillståndspliktiga verksamheten?
7.5 Svar: Omedelbart efter konkursbeslutet. Se 7 kap 17§.
8.1 Vilka är tillsynsmyndigheterna på serveringsområdet?
8.1 Svar: Alkoholinspektionen, länsstyrelsen, kommunen,
polismyndigheten. Se 8 kap 1 §.
8.2 Klockan är 23 och det är fullsatt på din restaurang. En
kommunal restauranginspektör legitimerar sig för vakten vid
entrén. Kan han nekas tillträde med hänvisning till att det är
fullsatt.
8.2 Svar: Nej, representanter från tillståndsmyndighet har rätt att få
tillträde till ett serveringsställe. Se 8 kap 4 §.
8.3 Redogör för bestämmelsen i alkohollagen om hur bokföring i
tillståndspliktig rörelse skall vara utformad.
8.3 Svar: Bokföringen skall vara anordnad så att verksamheten kan
kontrolleras. Se 8 kap 5 § och Alkoholinspektionens kommentarer.
A1 I vilken lag finns bestämmelser om servering av
alkoholdrycker
A1 Svar: Alkohollagen
A2 Får en person under 18 år uppehålla sig i en lokal där det
serveras alkoholdrycker?
A2 Svar: Ja, alkohollagen reglerar inte åldern på gästerna, utan endast
vem som får serveras alkoholdrycker. Se 3 kap 8 §.
A3 Ange vilka påståenden som är riktiga respektive felaktiga:
Till din restaurang med tillstånd att servera starköl och vin
får du köpa in dessa drycker från:
a) Partihandlare med partihandelstillstånd för starköl och
vin.
b) Konkursbo som inte innehar serveringstillstånd.
c) Den som har serveringstillstånd.
d) Tillverkare av starköl och vin.
e) Tullverket.
f) Exportbutik.
g) Utlandsresenär som medfört alkoholdrycker hem.
A3 Svar: a) Rätt b) Fel c) Fel d) Rätt e) Fel f) Fel g) Fel
A4 Du har tillstånd att servera starköl och vin men inte
spritdrycker. Du ansöker om detta men ansökan avslås. Kan
du ändå förse gästerna med spritdrycker genom att
antingen:
a) bjuda dem eller
b) låta ett glas valfri spritdryck ingå i entréavgiften
A4 Svar:
a) Nej, det är inte tillåtet att bjuda på alkoholdrycker på restaurang.
Se 3 kap 5 §.
b) Nej, detta är att betrakta som försäljning. Se 1 kap 8 § och
Alkoholinspektionens kommentarer.
A5 Vad krävs för att man ska få bedriva servering av starköl, vin
och spritdrycker?
A5 Svar: Det måste finnas ett serveringstillstånd avseende dessa
drycker. Se 6 kap 1 §.

Archives

  • juli 2016
  • februari 2001
  • januari 2001
  • september 2000
  • augusti 2000
  • juni 2000
  • februari 2000
  • december 1999
  • april 1999
  • januari 1999
  • oktober 1998
  • februari 1998
  • november 1997
  • september 1997
  • juli 1997
  • maj 1997
  • april 1997
  • februari 1997
  • december 1996
  • oktober 1996
  • september 1996
  • augusti 1996
  • juni 1996
  • februari 1996
  • december 1995
  • oktober 1995

Meta

  • Logga in

Copyright Alkoholinspektionen 2015-2025